WIELKANOCNE POŚWIĘCENIE POKARMÓW W KAPLICY W MAŁKACH

      Wielka Sobota to czas święcenia pokarmów. Zostaną one podane w niedzielę rano na niezwykłej uczcie, tej na cześć zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Zwyczaj święcenia pokarmów w kościele katolickim trwa już od VIII wieku. W dniu 16.04.2022 r. o  godz. 15.30 poświęcenia pokarmów w kaplicy w Małkach dokonał. ks. proboszcz Sławomir Witkowski.

Galeria zdjęć poniżej artykułu.

Co umieścić w koszyczku?

W każdym polskim domu na Wielkanoc pielęgnuje się inne tradycje. Czasem różnice są niewielkie, czasem olbrzymie. Choć zwartość koszyczka różni się w zależności od regionu, to w każdym nie może zabraknąć: jajka – symbolizującego nowe życie, baranka – jako symbolu zmartwychwstania, soli, chleba, kiełbasy – symbolizujących doczesne potrzeby człowieka i chrzanu będącego wspomnieniem cierpienia na krzyżu. Do niedawna święcenie pokarmów nie było znane na Kaszubach choć i dziś są rodziny, które tej tradycji nie uznają. Ze święceniem pokarmów związana jest jeszcze jedna tradycja: po poświęceniu koszyczka przez księdza w wielu regionach Polski można było już zakończyć post i spożywać pokarmy mięsne.

W koszyku ze święconką obok zwykłych jajek muszą znajdować się pisanki, zwane gdzieniegdzie kraszankami – od słowa „krasić” czyli ozdabiać. Pochodzenie tradycji malowania pisanek nie jest do końca znane. Każdy kolory symbolizuje coś innego. Fioletowy i niebieski oznacza Wielki Post, czerwony to przelana na krzyżu krew Chrystusa, zielona, brązowa i żółta wyrażają radość. W naturalny sposób jajka można zafarbować gotując je w wywarze z łupin cebuli, suszonych kwiatów malwy lub korze dębu. Na Podlasiu z pisankami, a w niektórych regionach polski z jajkami gotowanymi na twardo, związane są dwie zabawy: wybijanie jajek, gdzie kolejne osoby stukają się jajkami a wygrywa ta, której jajko pozostanie nieuszkodzone oraz toczenie jajek, gdzie dzieci puszczają jajka z pochyłości, wygrywa to dziecko, którego jajko pierwsze stoczy się na dół. Podobna zabawa, tylko polegająca na toczeniu jajka drewnianą łyżką po wytyczonych torach znana jest w krajach anglosaskich.

Symbolikę poszczególnych pokarmów umieszczanych w koszyczku przypominają również autorzy opracowania wydanego przez Przewodnik Katolicki:

  • Baranek (z masła, cukru albo ciasta): symbol Jezusa Zmartwychwstałego, Baranka Bożego, który odkupił nas swoją krwią.

  • Jajko: symbol nowego życia, zwycięstwa życia nad śmiercią. Dawniej nie jedzono jaj przez cały Wielki Post, dopiero w Wielkanoc wracały one na stoły.

  • Chleb: Jezus mówił o sobie, że jest Chlebem Życia. To również przypomnienie Eucharystii. W tym roku mamy czas, więc łatwo można upiec z dziećmi minichlebki, gotowe do włożenia do koszyka.

  • Wędlina: to symbol baranka, którego Izraelici zabijali na Paschę.

  • Chrzan: symbol goryczy Męki Pańskiej.

  • Ciasto (najlepiej domowe, babka albo mazurek): symbol słodyczy, która jest nagrodą dla wytrwałych i zapowiedzią królestwa niebieskiego.

  • Sól: przypomnienie, że chrześcijanie mają być „solą świata”.

  • W niektórych regionach w koszyku umieszcza się również ser, pieprz, naczynie z wodą, symbolizujące Ducha Świętego, zajączka albo kurczaczka.

Opracowanie: B.M.Klonowska

- Parafia pw. Sw. Bartlomieja Apostola w Mszanie

stat4u